Cuma, Nisan 28

Fransız asaleti, Milliyet

Tigana, insanlara yardım için yılda 3 milyon euro topladığını söyledi, "Zor bir çocukluk dönemi geçirdim. 12 kişi bir tuvaleti kullanırdık. Bugün üç kişiyiz evimde sekiz banyo var. Hiçbir büyük davete katılmam. Çünkü zamanında paramla bile beni içeri almazlardı" dedi Beşiktaş Teknik Direktörü Jean Tigana, Beşiktaş Dergisi için yaptığı özel röportajda, futbol dışındaki konularda görüşlerini belirtti.Fransız teknik adam, futbolla ilgilenmediği 2-3 yıl boyunca insanlık adına çalışmalar yaptığını, antrenörlüğü de bıraktıktan sonra yeniden bu konuya ağırlık vereceğini söyledi, "Fransa'da yıllık 3 milyon euroya yakın bir yardım topluyorum. Bu parayı Afrika'da hastanelere, yatak, yürüyen araba, pansuman aletleri ve ilaçlar için dağıtıyorum. Bu konuda çok çalışıyorum ama bunları genelde konuşmuyorum" dedi.
Dünyaya ait bir mesaj vermesi istenen Jean Tigana, şöyle konuştu:"Benden önce o kadar çok insan var ki dünyaya güzel mesajlar veren, Gandhi, Nelson Mandela... Bence insanlık adına baktığımız zaman, dünyadaki en büyük problemlerden ikisi; sağlık ve gıda. Çok az insan gerçek kaynaklardan faydalanabiliyor. Mesela su Afrika'da veya başka birçok ülkede büyük bir problem. Bir kirli su kaynağı dünyadaki savaşlardan 10 kat daha fazla insanı öldürebiliyor. Çok büyük bir şey değil ama herkesin kendine ait bir suyu olabilirse bundan büyük mutluluk yok herhalde. Avrupa'dan Afrika'ya ilaç götürdüğümüz zaman şahit olduğumuz o manzara, bir ağrı hapının ne büyük mutluluklara yol açtığını gösteriyor.
Anlamlı mesaj
Bir başka şansım da, annemin beyaz, babamın Afrikalı, yani siyah olması. Böylece her iki taraftan da kabul görüyorum ve bu tene sahip olup pozitif mesajları iki tarafa da iletebiliyorum. Babamın Müslüman, annemin Katolik olması ve biz çocukların babamın bütün toleransını alarak Katolik olarak yetişmemiz de anlamlı bir mesaj diye düşünüyorum.
"Zor bir çocukluk dönemi geçirdiğini anlatan Tigana, "Belki o yıllarda bazı şeylere sahip değildim ama mutluydum. Bu da beni halen mutlu kılıyor. Çünkü elimde olan her şeye şükrediyorum. Benim çocuklarıma bunu anlatmam kolay olmuyor mesela. Çünkü ne istedilerse ellerinde. Biz çok kalabalık bir aileydik, 60 metrekarelik bir evde yaşıyorduk. Bir duşumuz, bir tuvaletimiz vardı ve 12 kişiydik. Şimdi kendi evimde 8 tane banyo var, hepsinin içinde de duş var. Oysa biz sadece 3 kişiyiz" ifadelerini kullandı.
Mütevazi kişilik
Kendisini "çok utangaç ve mütevazılığın en üst seviyesinde" olarak nitelendiren Fransız teknik adam, "Mesela ünlü restaurantlara gittiğim zaman bana altın kitaplar getirirler, imzalamamı isterler. Hiçbirini imzalamam. Çünkü ben basit bir postacıyken benim oralara girmeme izin vermezlerdi. Param olsa bile oralarda yemek yememe izin vermezlerdi" dedi.

2 yorum:

www.yicit.com dedi ki...

Sosyalist bir kültür ile yetişitirildiğini söyleyen ve bunu duruşu, yorumları, hatta futbol yönetmenliği sırasındaki tutumuyla da destekleyen Lucescu'dan sonra şimdi de Gandi'den Mandela'dan söz eden bir teknik adamın Beşiktaş'a gelmesi tesadüf mü ? Yoksa Beşiktaş, barındırdığı kültürü ile tercih edilirliği bulunan bir spor kulübü mü ? Son zamanlarda Beşiktaş ve Sol Görüşü yakıştırmak istemeyen bireyler bunu bir düşünüverin . . .

Adsız dedi ki...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»