Çarşamba, Nisan 26

"Çocuklar İnanın"



25 Nisan 2006 Pazar,
Fenerbahçe taraftarının Nazım Hikmet'in "Güzel Günler Göreceğiz" şiirini tribünlerde söyleyeceğini duyunca inanamadım.Çünkü bu şiir Fenerbahçe taraftarına yakışmaz! Galatasaray taraftarına da yakışmaz!Trabzonspor taraftarına hiç yakışmaz!Çünkü bu üç kulüp taraftarının Nazım Hikmet'le bir gönül bağı olamayacağı gibi, eminim solcu bir şairin sloganlaştırılmasına da tepki duyan çok sayıda destekçisi vardır.İtalya'da kırmızı renkli kulüplerin kökeni solcudur, mavi renkliler ise sağcı hatta faşist... Dünyanın pek çok ülkesinde kulüpler arasındaki rekabetin siyasi, dini ve ekonomik kökenleri vardır. Türkiye'de futbol taraftarının ortak özelliği ise lümpenliğidir.Ağırlıkla da tribünlerde muhafazakar-sağcılar çoğunluktadır.
Kapalı ve Çarşı'nın rüzgarıyla bir tek Beşiktaş taraftarı diğer taraftarlardan ayrılabilir.Solcu çizgisiyle, muhalif kimliğiyle farklı bir duruşu vardır. İşte son Sivas maçında "Madımak" pankartı açtılar, Sivas'ta yakılan aydınları unutmadılar.Fenerliler'in "Güzel Günler Göreceğiz" sloganını kendilerinden çaldıklarını söylediler.Bu iddia bana da inandırıcı geliyor.Çünkü Nazım Hikmet'in şiirinin hangi taraftara daha çok yakıştığını sorarsanız tereddütsüz Beşiktaş derim.Üstelik bir Galatasaraylı olarak bunu söylerim.Diğer yandan bu kadar lümpen tribünlerde usta bir şairin tartışılıyor olması da sevindirici tabii...
Cengiz Semercioğlu
Hürriyet Gazetesi, Kelebek

1 yorum:

www.yicit.com dedi ki...

beşiktaş zaten solcu değildir, ama faşist hiç değildir. Sadece Beşiktaş'lı olan solcular çogunluktadır, esnaf kültürü ile büyüyen ve halkın sesini içeren tribünlerde ise hakimiyet gene onlara en yakın görülen, yakınlığını hissettiren sol görüşlü insanların çerçevesindedir !
Bu nedenle ki Bir Mayıs'da alanda, 3 Mayıs'da deplasmanda olan insanlar aynı kişilerdir..